CARA TANGANI STRESS YANG BETUL...

View previous topic View next topic Go down

CARA TANGANI STRESS YANG BETUL...

Post  Bad79 on Sat May 23, 2009 9:58 am

Saya ingin berkongsi topic ini untuk kita sama-sama kongsi idea agar kita dapat membuat pilihan yang terbaik bagi menangani stress, tidak kira apa jua masalah yang dihadapi tetapi stress yang sering diutarakan tentunya stress pasal kerja. Orait jom lah kita berforum....

Bad79
Admin

Posts : 9
Join date : 23/05/2009
Location : Tenom

View user profile

Back to top Go down

Re: CARA TANGANI STRESS YANG BETUL...

Post  imfass on Sat May 23, 2009 10:02 am

Bad79 wrote:Saya ingin berkongsi topic ini untuk kita sama-sama kongsi idea agar kita dapat membuat pilihan yang terbaik bagi menangani stress, tidak kira apa jua masalah yang dihadapi tetapi stress yang sering diutarakan tentunya stress pasal kerja. Orait jom lah kita berforum....

kalau aku pertama aku makan je banyak2 untuk hilangkan stress...hehehe Very Happy
kalau nda solat je..

imfass
Admin

Posts : 23
Join date : 23/05/2009
Age : 32
Location : TENOM

View user profile http://skpten.forumotion.net

Back to top Go down

Re: CARA TANGANI STRESS YANG BETUL...

Post  jeobee on Sat May 23, 2009 10:47 am

Petua tangani stress apabila marah

Kemarahan adalah satu masalah utama emosi akibat tertekan. Ia dialami semua orang sama ada di rumah, sekolah atau tempat kerja. Apabila keterlaluan, berpanjangan dan tidak mampu mengawalnya akan membawa kepada kemarahan.

Perkara harus dilakukan apabila marah:

Menyedari yang anda sedang marah dan katakan ‘Saya sedang marah..’

Bertenang..kira hingga 10, tarik nafas panjang dan mengucap.

Kenal pasti kenapa anda marah.

Cuba dengan penjelasan orang lain.

Jangan berkata sesuatu untuk menyakitkan hari atau menghukum orang lain.

Beredar jika tidak dapat mengawal kemarahan.

Membiasakan diri memaafkan dengan menerima bahawa manusia juga melakukan kesalahan

Cara mengurangkan kemungkinan untuk marah:

Fikir secara positif.

Jangan salahkan orang lain apabila berlaku kesilapan.

Belajar menyukai diri sendiri.

Belajar bertenang.

Adakan hobi.

Luangkan masa untuk beriadah.

Dapatkan tidur yang cukup.

Dapatkan teman untuk meluahkan masala

jeobee

Posts : 3
Join date : 23/05/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: CARA TANGANI STRESS YANG BETUL...

Post  Bad79 on Sat May 23, 2009 8:05 pm

kalau aku pertama aku makan je banyak2 untuk hilangkan stress...hehehe Very Happy
kalau nda solat je..

hehe....aku pun klu ada maslah selalunya byk makan... Very Happy , pastu nangis...hehe..ndala...
lepas makan barulah saya diam, pastu fikir dan tarik nafas dlm2....fikir kenapa ia berlaku...selalu x lama dalam 1 jam pastu ok dah...kerana saya selalu berpegang kpd satu prinsip sentiasa positif......

Bad79
Admin

Posts : 9
Join date : 23/05/2009
Location : Tenom

View user profile

Back to top Go down

Re: CARA TANGANI STRESS YANG BETUL...

Post  mase83 on Sat May 23, 2009 10:25 pm

kalau rasa mau marah....diamkan diri,pastu minta petunjuk dari Allah supaya masalah dapat dselesaikan... Laughing

mase83

Posts : 5
Join date : 23/05/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: CARA TANGANI STRESS YANG BETUL...

Post  imfass on Sat May 23, 2009 11:08 pm

mase83 wrote:kalau rasa mau marah....diamkan diri,pastu minta petunjuk dari Allah supaya masalah dapat dselesaikan... Laughing

Ye betul2...kalau tak p shoping... Very Happy Very Happy Very Happy

imfass
Admin

Posts : 23
Join date : 23/05/2009
Age : 32
Location : TENOM

View user profile http://skpten.forumotion.net

Back to top Go down

Re: CARA TANGANI STRESS YANG BETUL...

Post  cikguwan on Sat May 23, 2009 11:25 pm

kalau saya biasa la ambil kunci kereta, start then bawa je ikut tayar tu jalan.......kalo jumpa tempat2 yang aman tu berenti jap tenangkan fikiran........... setakat ni kalo kat tenom pemandangan yang saya suka ialah sk chinta mata...biasanya kalo time stress kat tenom sy bawa kereta pergi sana parking tgh2 padang menghadap sekolah tu........aman je rasa,,.....tp kdg2 ada budak2 main bola...kantoi nak release tension hehehhehehehe

cikguwan

Posts : 1
Join date : 23/05/2009
Age : 33
Location : unit pendidikan khas sk pekan tenom

View user profile

Back to top Go down

Re: CARA TANGANI STRESS YANG BETUL...

Post  imfass on Sat May 23, 2009 11:31 pm

huhu ok juga tu...aku kalau stress aku makan je kat warung kak sal..hahahaha Very Happy Very Happy

imfass
Admin

Posts : 23
Join date : 23/05/2009
Age : 32
Location : TENOM

View user profile http://skpten.forumotion.net

Back to top Go down

tenangggggggggggggggggggggg...........

Post  nyecet on Tue May 26, 2009 12:10 am

jangan stresssssss sangat....

sesungguhnya Tuhan tidak akan menduga manusia melebihi kemampuan dirinya...

so live ur life in the most meaningfull way k Exclamation

nyecet

Posts : 2
Join date : 25/05/2009
Age : 34
Location : Sek. Keb. Pekan Tenom

View user profile

Back to top Go down

Re: CARA TANGANI STRESS YANG BETUL...

Post  imfass on Tue May 26, 2009 8:14 am

nyecet wrote:jangan stresssssss sangat....

sesungguhnya Tuhan tidak akan menduga manusia melebihi kemampuan dirinya...

so live ur life in the most meaningfull way k Exclamation

butul tu bro..yang ponting hidup aman..hahaha

imfass
Admin

Posts : 23
Join date : 23/05/2009
Age : 32
Location : TENOM

View user profile http://skpten.forumotion.net

Back to top Go down

Re: CARA TANGANI STRESS YANG BETUL...

Post  Sponsored content Today at 2:51 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum